Vergemakkelijk thuiswerken voor grensarbeiders

14 feb 2023

Grensarbeiders die helemaal of gedeeltelijk thuis willen werken, hebben onder de huidige regelgeving te maken met extra complexiteit en onzekerheid in hun sociale zekerheid en de fiscale consequenties van thuiswerkdagen. Tijdens een werkbezoek in Heerlen, op uitnodiging van MKBLimburg, werd hierover gesproken door Filip van de Velde (ministerie van Financiën, België), Marcus Optendrenk (minister van Financiën Noordrijn-Westfalen, Duitsland), Marnix van Rij (staatssecretaris van Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst, Nederland), Frans Weekers (secretaris-generaal Benelux Unie). De bewindspersonen gaven aan de urgentie te zien en een gemeenschappelijke positie te willen innemen om een oplossing te vinden voor de problematiek omtrent fiscaliteit. Daarnaast dient ook het punt van sociale zekerheid opvolging te krijgen. Hiervoor werken zij onderling samen en gaven ze aan de discussie ook internationaal in Europeesen OESO verband te bespreken. Zo kan er meer zekerheid komen voor deze grenswerkers.

Onzekerheid over inkomenseffecten en ingewikkeld papierwerk

Op uitnodiging van MKB-Limburg brachten de delegaties een bezoek aan Medtronic in Heerlen, Nederland, een bedrijf gespecialiseerd in medische technologie en waar zo’n 250 grensarbeiders werken – waarvan 200 in België en 50 in Duitsland. Tijdens dit bezoek, dat werd georganiseerd door MKB Limburg, werd duidelijk dat werken op afstand, dat tijdens de covidepandemie werd aangemoedigd, een blijvertje is. Aangezien de voorschriften van vóór de covid-pandemie nu weer van toepassing zijn, worden werkgevers en werknemers die over de grens werken geconfronteerd met administratieve lasten, onzekerheid over hun belastingdruk, administratieve verplichtingen en ingewikkeld papierwerk in het land van verblijf en in het land van tewerkstelling. Tijdens het werkbezoek presenteerden werknemers en HR-specialisten cijfers over belastingen die de mogelijke negatieve effecten op het netto-inkomen illustreerden. Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen Marnix van Rij: “Nederland zal zich fervent blijven inzetten, ook aangezien dit onderwerp hoge prioriteit heeft in verband met de behoefte aan duidelijkheid die werknemers en werkgevers wensen”.

Ongelijke behandeling

Op de Medtronic-locatie waren ook vertegenwoordigers aanwezig van online apotheken DocMorris en Shop Apotheke Europe, die hun basis hebben in de provincie Limburg en voor hun succes afhankelijk zijn van het aantrekken van de juiste werknemers die voornamelijk in Duitsland wonen. De drie bedrijven legden uit hoe zij thuiswerken hebben opgenomen in het hybride werkbeleid. Zij lichtten toe hoe werkgevers en werknemers, ondanks hun interne beleid, worden geconfronteerd met een verschillende behandeling wat betreft het betalen van sociale zekerheid en belastingen als een grensarbeider thuis werkt (in het geval van de sociale zekerheid als hij meer dan 25% van zijn tijd thuis werkt). Volgens Filip Van de Velde, kabinetschef van de Minister van Financiën van België, is het “de wens om uiteindelijk alle mogelijke beleidsniveaus te benutten om een belastingstelsel te creëren dat grensoverschrijdend telewerken op een eerlijke en administratief eenvoudige manier mogelijk maakt”. Ook de Minister van Financiën van Noordrijn- Westfalen Markus Optendrenk gaf aan dat deze deelstaat “zeer welwillend is een oplossing te vinden middels het vinden van een gezamenlijke standpunt in de Benelux context”.

Boodschap voor Brussel

Tijdens het bezoek benadrukten de aanwezigen dat zij met de buurlanden samenwerken om waar mogelijk een oplossing te vinden. Aanwezigen gaven aan dat zij de aandacht voor dat onderwerp levendig zullen houden. Aanstaande woensdag wordt het onderwerp besproken in het Nederlandse parlement. De bedrijven vroegen om op korte termijn de bilaterale overeenkomsten ter voorkoming van dubbele belasting te evalueren. Zij pleitten voor tijdige en uitvoerbare regelingen voor bedrijven en voor getroffen werknemers. Op lange termijn moet er een duurzame oplossing komen op internationaal niveau.

De werknemers en werkgevers riepen ook op tot verlenging van de tijdelijke maatregel voor sociale zekerheid die tot 30 juni 2023 van kracht is. Deze moet worden verlengd totdat de EU-wetgeving is aangepast en er een permanente oplossing is gevonden. De bewindspersonen gaven aan hier argumenten voor te zien en gaan dit bespreken met hun collega’s van Sociale Zaken.

V.l.n.r. Martijn van Helvert (voorzitter MKB Limburg), Marcus Optendrenk (Minister von Finanzen, NRW), Marnix van Rij (Staatssecretaris van Financiën, Nederland), Frans Weekers (Secretaris-Generaal Benelux), Filip van Velde (Kabinetschef Ministerie van Financiën, België), Heike Xhonneux (Euregio RMN)

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij:
Martijn van Helvert
Voorzitter MKB-Limburg
+31 6 52 555 000